Consells de seguretat

1. Si és possible, surt del túnel abans d’aturar el teu vehicle, si no és el cas, atura’t fora del carril de circulació i a prop del pal indicador SOS.

2. Surt del vehicle amb precaució, posa’t l’armilla reflectant i senyalitza ràpidament el teu vehicle, deixa encesos els llums de posició del vehicle i els quatre intermitents.

3. Utilitza la vorera fins el pal indicador SOS més proper i avisa al Centre de Control.

4. Espera junt el pal indicador SOS als vehicles d’assistència.

5. Rebràs ajuda dels equips d’emergència.

Si has sofert una avaria en una zona de la concessió fora dels túnels, el primer que has de considerar és la teva seguretat i la de la resta de conductors. En conseqüència, conservs la calma i segueix els següents consells:

Per evitar accidents secundaris, intenta sortir fora del carril de la circulació. Si això no és possible, atura’t a la dreta sortint de la zona de perill tant com et sigui possible, preferiblement a la vora d’un pal SOS.

En sortir del vehicle posa’t l’armilla reflectant i senyalitza el teu vehicle com més aviat possible utilitzant els intermitents d’emergència i mitjançant els triangles reglamentaris de senyalització.

No creuis mai la calçada. Dirigeix-te per darrera de la tanca de seguretat fins a trobar el pal SOS més pròxim.

Una vegada hagis avisat mitjançant el pal SOS, espera els vehicles d’assistència fora del vehicle i darrera la tanca de seguretat.

1. Si és possible, surt del túnel abans d’aturar el teu vehicle, si no és el cas, atura’t fora del carril de circulació i a prop del pal indicador SOS.

2. Surt del vehicle amb precaució, posa’t l’armilla reflectant i senyalitza ràpidament el teu vehicle, deixa encesos els llums de posició del vehicle i els quatre intermitents.

3. Utilitza la vorera fins el pal indicador SOS més proper i avisa al Centre de Control.

4. Espera junt el pal indicador SOS als vehicles d’assistència.

5. Rebràs ajuda dels equips d’emergència.

6. Si et cal, també rebràs assistència mèdica.

Si has sofert un accident en una zona de la concessió fora dels túnels, el primer que has de considerar és la teva seguretat i la de la resta de conductors. En conseqüència, conserva la calma i segueix els següents consells:

Per evitar accidents secundaris, intenta sortir fora del carril de la circulació. Si això no és possible, atura’t a la dreta sortint de la zona de perill tant com et sigui possible, preferiblement a la vora d’un pal SOS.

En sortir del vehicle posa’t l’armilla reflectant i senyalitza el teu vehicle com més aviat millor utilitzant els intermitents d’emergència i mitjançant els triangles reglamentaris de senyalització.

Si és el cas, atén als ferits, procurant abrigar-los i confortar-los, però no els moguis si no és imprescindible.

No creuis mai la calçada. Dirigeix-te per darrera de la tanca de seguretat fins a trobar el pal SOS més pròxim.

Una vegada hagis avisat mitjançant el pal SOS, espera als vehicles d’assistència fora del vehicle i darrera la tanca de seguretat.

1. Si és possible, surt del túnel abans d’aturar el teu vehicle.

2. Si no és possible sortir, intenta aparcar fora del carril de circulació, prop d’un pal SOS i atura el motor.

3. Surt amb precaució del teu vehicle. Utilitza la vorera fins el pal SOS més proper i avisa al Centre de Control.

4. Utilitza els extintors localitzats en el pal SOS i intenta apagar el foc sempre que sigui possible.

5. Si no aconsegueixes extingir el foc, dirigeix-te a la sortida d’emergència més propera.

6. En cas de veure’t envoltat pel fum respira mitjançant un mocador i camina ajupit.

7. Rebràs ajuda dels equips d’emergència.

Algunes de les recomanacions bàsiques que és convenient que segueixis quan circules en condicions normals a l’interior de qualsevol túnel són les següents:

 • Encén els llums del teu vehicle i si portes ulleres de sol, treu-te les.
 • Estigues atent als semàfors, panells de missatges variables i la resta d’elements de senyalització, abans i a l’interior del túnel, perquè poden canviar segons la situació de la concessió ho faci necessari.
 • Si hi ha dos carrils oberts dins d’un túnel en la direcció de la teva marxa, per seguretat t’aconsellem no circular de mode continuat pel carril de l’esquerra si tens lliure el carril dret, fes servir el carril esquerra només per avançar. Per fer la maniobra d’avançament convé aprofitar els punts on la curvatura del túnel permet la màxima visibilitat, per tal d’augmentar encara més la seguretat. Reincorpora’t al carril de la dreta de manera gradual el més aviat possible.
 • Abans d’entrar en un túnel, sintonitza sempre que puguis una freqüència que tingui cobertura en el túnel, per tal d’estar informat al minut de qualsevol incidència en la circulació.
 • Augmenta la distància de seguretat respecte al vehicle anterior, respectant-la fins i tot si t’atures.

 

Altres recomanacions a tenir en compte quan circuli per qualsevol via són:

 • Per la seva seguretat, recordi que convé respectar els límits de velocitat per als quals s’ha calculat el traçat de la carretera i els seus radis i peralts.
 • La velocitat mínima en autopista és de 60 km/h. Si per qualsevol circumstància, es veu obligat a desplaçar-se a una velocitat inferior, abandoni la via el més aviat possible amb precaució.
 • Mantingui una distància de seguretat adequada a la velocitat a la qual circula. Tingui present que amb l’augment de velocitat també necessita més espai per frenar.
 • Faciliti la incorporació dels vehicles procedents dels accessos.
 • Eviti fer els seus desplaçaments en hores o dies punta, o bé amb meteorologia adversa.
 • En trajectes llargs, no condueixi durant més de dues hores seguides. Utilitzi les àrees de servei o de descans per fer una pausa i estirar les cames. Si abandona el vehicle per qualsevol motiu, tanqui’l i no deixi objectes a la vista.
 • No s’aturi mai en rebre indicacions de persones desconegudes que circulen en altres vehicles sobre l’existència d’un problema al seu vehicle que vostè no pot comprovar directament. Segueixi circulant amb precaució fins arribar a alguna zona concorreguda, podria tractar-se d’un parany.
 • Si sol·licita assistència, asseguri’s que la grua que l’atén està acreditada o que sigui la que vostè ha sol·licitat.

Com a mida addicional per a la teva seguretat, tant el Túnel de Vallvidrera com el de Cadí, disposen d’una galeria d’evacuació paral·lela que permet evacuar d’una forma ràpida i segura a les persones del túnel en situació d’emergència.

Les portes d’accés a la galeria, són resistents al foc i es troben cada 250 metres al llarg del túnel. Els elements de seguretat que podem trobar a la galeria són pals SOS i extintors.

Cada galeria transversal disposa d’un sistema de ventilació i control que sempre manté la pressió a l’interior de la mateixa, més alta que la del túnel, evitant així l’entrada de fums.